جاذبه های دهدشت، شهر زیبا و دیدنی کهگیلویه و بویراحمد
به گزارش بهترین عینک آفتابی، دهدشتی کی از شهر های استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد. این شهر مرکز شهرستان کهگیلویه است. شهر دهدشت در قسمت گرمسیری استان واقع شده است و تابستان هایی گرم و زمستان هایی سرد دارد. شهر دهدشت همانند تصویری که به دونیمه تقسیم شده است دو بخش بافت قدیمی و نو دارد.
بافت نوین که در دهه 40 شمسی پایه گذاری شده است، ساختمان هایی با مصالحی همانند آجر، بتن و فوم دارد و بافت قدیم که چند صد سال تاریخ را در خود جای داده، بیشتر با مصالح گچی و ساروج ساخته شده است.
شهرستان کهگیلویه(دهدشت) با داشتن جاذبه های تاریخی و طبیعی، هر ساله گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری را از نقاط مختلف کشور به سوی خود می کشاند، در این بین شهر تاریخیبلاد شاپور و آبشار طبیعی کمر دوغ و کوه خائیزو چشمه بلقیس و تنگه میرزا ، پذیرای گردشگران بیشتری خواهند بود.
پل قلعه دختر
پل تاریخی قلعه دختر، بر روی رود مارون پر آب ترین رود کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. مصالح به کار رفته در ساخت این پل از آهک و ساروج هستند. پل به شکل و سبک معماری های دوران ساسانی است. این پل سالیان درازی معبر کاروان های بزرگ تجاری و سیاحان و لشکریان بود. زیرا منطقه دشمن زیاری (توابع شهرستان کهگیلویه) برای عبور و تردد کاروان ها بسیار امن بوده است. بر اثر طغیان های مکرر رود مارون کم کم بخش هایی از پل فرو ریخت اما هنوز بقایای آن بر روی رودخانه برجا مانده است.
حمام تاریخی کهیار
حمام تاریخی کهیار در غرب بافت تاریخی شهر دهدشت و در مجاورت کاروانسرا واقع شده است. بنا شامل گرم خانه، میان در و رختکن است و ورودی آن در بخش جنوبی تعبیه شده است. ورودی به شکل زیبا و با اجرای مقرنس کاری ساخته شده است. بعد از گذشتن از راهرو وارد بخش رختکن می شویم. این بخش از یک حوض بزرگ در زیر گنبد اصلی و دو حوض کوچک تر تشکیل شده است. دور تا دور حوض مرکزی را سکویی که در داخل آن مکانی برای گذاشتن کفش و لباس تعبیه شده بود، فرا گرفته است. کف رختکن از سنگ های بزرگ پوشانده شده است. حوض ها با ساروج و گچ و سنگ ساخته شده و به وسیله لوله های تمپوشه ای به همدیگر راه پیدا می نموده است.
انبار هیزم، آتشدان و تون حمام در پشت گرمخانه واقع شده است که هوای گرم آتشدان پس از طی مسیر گربه روهای زیر گرمخانه به وسیله کانال هایی به پشت بام حمام راهنمایی می شده اند و باعث گرم شدن کف و بدنه حمام می شده است. حمام تاریخی کهیار در مالکیت سازمان میراث فرهنگی است و 1200 متر مربع مساحت دارد. این بنا به شماره 3555 در لیست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
بلاد شاپور
بافت تاریخی شهر دهدشت مهمترین و کهن ترین اثر تاریخی در این شهرستان است که گنجینه ای از معماری اسلامی دوران صفویه به شمار می رود.این بافت که بر اساس دست نوشته های تاریخی به دستور اردشیر بابکان و به یاد فرزندش شاپور، بلاد شاپور نام گرفت، در ضلع جنوبی شهر کنونی دهدشت به وسعت 50 الی 60 هکتار قرار گرفته است. بلاد شاپور شهری مذهبی و تاریخی است که در آمیختگی هنر و مذهب باعث خلق شاهکارهای شگفت انگیزی در آن شده است. وجود هفت امامزاده، دو مدرسه، یک کاروانسرا، چهار مسجد، بازاری بزرگ و منازل مسکونی گواه بر این مطلب است.
این شهر که روزگاری پر رونق را پشت سر گذاشته دارای برج و بارو و ارگ بوده که هم اکنون بخشهایی از آن به جای مانده است. نگاهی به جغرافیای محل نشان می دهد که این شهر به واسطه قرار گرفتن بر سر راه مرکز صفویان به بنادر جنوبی و نیزنزدیکی به شهر ارجان یا بهبهان کنونی نقش موثری در تجارت آن موقع ایفا می نموده است. بافت این شهر شامل حمام، کاروانسرا، حمام ارگ، آب انبار، کاروانسرا، مسجد جامع، مسجد مورک، بازار، تجارتخانه و مأمن امامزادگانی مانند امامزاده پیرغازی(ع) و امامزاده جابر(ع) است.
کتیبه تنگ پیرزال
از دیگر آثار تاریخی شهرستان کهگیلویه می توان به کتیبه تنگ پیرزال اشاره نمود که در فاصله 17 کیلومتری از شهر دهدشت در دهانه تنگه ای قرار گرفته است تاریخ آن به 1296هجری شمسی برمی شود و با خط ثلث نوشته شده است.این کتیبه اشاره به عبور اعتمادالدوله حاکم وقت کهگیلویه و بهبهان در دوره قاجاریه دارد که به طول شش کیلومتر ادامه دارد.
آبشار کمر دوغ
آبشار کمردوغ در قلعه رئیسی مرکز بخش چاروسا از توابع شهرستان کهگیلویه در زمره زیبایی های طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار می رود اما برای گردشگران ناشناخته مانده است. این آبشار که نزدیک به 100 متر ارتفاع و بیش از 60 متر عرض دارد در 10 کیلومتری قلعه رئیسی مرکز این بخش واقع شده است. برای رفتن به چاروسا باید جاده های پرپیچ و خم کوهستانی را از میان جنگل های بلوط در شمال شهر دهدشت به طول 70 کیلومتر طی کرد.آبشار کمردوغ در تمام فصول سال دارای آب است و به آن لقب عروس آبشارهای ایران را داده اند. این آبشار با عرض بیش از 60 متر یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد است که نامش در لیست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
روستای شیخ هابیل
روستای شیخ هابیل از توابع بخش سرفاریاب چرام در فاصله 40 کیلومتری شمال شرق دهدشت در استان کهگیلویه وبویراحمد واقع شده است.
منبع: گردشبان