در دور سوم مذاکرات ایران و اوکراین درباره هواپیمای اوکراینی چه گذشت؟
به گزارش بهترین عینک آفتابی، در سومین دور مذاکرات ایران و اوکراین درباره سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی که به گفته سفیر ایران در فضایی سازنده و حرفه ای برگزار گردید، طرف اوکراینی صلاحیت محاکم قضایی ایران در رسیدگی به این پرونده را مورد تاکید قرار داد.
به گزارش گروه سیاست خارجی بهترین عینک آفتابی، سومین دور گفت وگوهای ایران و اوکراین در سطح معاونان وزرای خارجه دو کشور در خصوص سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی طی روزهای اخیر در کی یف مرکز اوکراین برگزار گردید. به همین دلیل محسن بهافرایند معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز سه شنبه 11 خرداد ماه برای شرکت در این مذاکرات در رأس هیأتی از کارشناسان جمهوری اسلامی ایران وارد کی یف شد.
بهافرایند روز سه شنبه و همزمان با حضورش در کی یف، در خصوص سانحه هواپیمای اوکراینی و نشست آینده شورای ایکائو، در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در کی یف به وسیله ویدئو کنفرانس با مقامات سازمان بین المللی هوانوردی (ایکائو) گفت وگو کرد.
وی گزارشی از فعالیت های جمهوری اسلامی ایران در خصوص هواپیمای اوکراینی از جمله آنالیز فنی سانحه، پیگیری ابعاد کیفری و بعلاوه ضمن همدردی با خانواده های جانباختگان در خصوص چگونگی پرداخت به آن ها ارائه کرد. طبق این گزارش، تا به امروز تعدادی از خانواده های جانباختگان غرامت را دریافت نموده اند. (بیشتر بخوانید)
سالواتوره شیاکیتانو رئیس شورای ایکائو ضمن قدردانی از فعالیت های ایران در خصوص سانحه هواپیمای اوکراینی، بر صندلی فنی شورای ایکائو و پرهیز از هرگونه ملاحظات سیاسی تاکید نمود.
در نهایت، دور سوم مذاکرات ایران و اوکراین به ریاست محسن بهافرایند معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه و یوگنی ینین معاون وزیر خارجه اوکراین درباره ابعاد فنی و حقوقی سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (12 و 13 خرداد ماه) در کی یف برگزار گردید.
طرف اوکراینی صلاحیت محاکم قضایی ایران در رسیدگی به این پفراینده را مورد تاکید قرار داد
در همین خصوص منوچهر مرادی سفیر جمهوری اسلامی ایران در اوکراین امروز (آدینه) 14 خرداد ماه در رشته توئیتی در این باره نوشت: دور سوم گفت وگوهای معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و اوکراین پیرامون سانحه پرواز PS752 پس از دو روز مذاکره فشرده و جدی و در فضایی سازنده و حرفه ای انتها یافت.
در این مذاکرات، طیف وسیعی از موضوعات شامل فرایند رسیدگی کیفری و مسائل فنی از جمله هوانوردی، ایمنی پرواز و گزارش نهایی ایران مورد آنالیز نهاده شد. پس از گزارش طرف ایرانی از فرایند رسیدگی کیفری و اقدامات انجام شده در جهت محاکمه متهمان، طرف اوکراینی صلاحیت محاکم قضایی ایران در رسیدگی به این پفراینده را مورد تاکید قرار داد.
خانواده های 103 تن از جانباختگان نزد محاکم قضایی ایران شکایت خود را ثبت نموده اند که تعدادی از شاکیان، از اتباع خارجی هستند
هیأت ایرانی بعلاوه اظهار داشت خانواده های 103 تن از جانباختگان نزد محاکم قضایی ایران شکایت خود را ثبت نموده اند که تعدادی از شاکیان، از اتباع خارجی هستند. هیأت ایرانی اظهار داشت آمادگی دارد در چارچوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران، چنین فرصتی را هم برای خانواده های جانباختگان اوکراینی به منظور اخذ وکیل و طرح و پیگیری شکایت فراهم کند.
هیأت ایرانی آمادگی خود را برای پرداخت خسارت به خانواده های اوکراینی درگذشتگان این سانحه به مبلغ 150 هزار دلار برای هر نفر - طبق مصوبه هیأت دولت جمهوری اسلامی ایران - اظهار داشت و از هیأت اوکراین درخواست کرد موضوع را به آگاهی بازماندگان درگذشتگان اوکراینی برساند.
به گزارش فارس، در خصوص پرداخت غرامت به خانواده های جانباختگان، هیأت دولت مصوبه ای را صادر کرد که شامل همه جان باختگان سانحه اعم از ایرانی و غیر ایرانی می گردد. وزارت راه و شهرسازی هم موظف شد با همکاری دستگاه های ذی ربط ترتیب پرداخت مبلغ یکصد و پنجاه هزار (150 هزار) دلار یا معادل یورویی آن به خانواده و بازماندگان هریک از قربانیان را در اسرع وقت فراهم و مبالغ را بر اساس مستندات به ذی نفعان پرداخت کند.
گزارش هیأت ایرانی از طرح آسمان امن تر
به گفته سفیر ایران در کی یف در دو روز مذاکرات ایران و اوکراین در کی یف، در موضوعات فنی، هیأت ایرانی گزارشی از طرح آسمان امن تر و اقدامات خود برای ایجاد اطمینان از پروازهای کشوری ارائه و اظهار داشت ایران بعد از این سانحه، ترتیبات لازم برای اطمینان کامل از عدم بروز سوانح مشابه اتخاذ نموده است.
براساس اظهارات سفیر ایران در کی یف، هیأت اوکراینی با اعلام این که به همراه سه کشور ذینفع دیگر، گروهی را تشکیل داده است، خواهان مذاکره جمهوری اسلامی ایران با این گروه شد و هیأت ایرانی هم با اعلام اینکه اساسا چنین گروهی را به اسم طرف مذاکره به رسمیت نمی شناسد، ناخشنودی خود را از رفتار غیرحرفه ای و مواضع خصمانه بعضی از این کشورها ابراز داشت.
به گفته مرادی، هیأت ایران در عین حال بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران به منظور مذاکره و تعامل دوجانبه با کشورهایی که به صلاحیت، حاکمیت و استقلال سیاسی ایران احترام می گذارند، تأکید کرد.
آمادگی اوکراین برای برگزاری دور بعدی مذاکرات/ ایران استقبال و اظهار داشت که در مذاکرات آینده صرفا به سؤالات به جامانده و غیرتکراری براساس قوانین جمهوری اسلامی پاسخ می دهد
در انتها مذاکرات هم طرف اوکراینی آمادگی خود را برای برگزاری دور بعدی مذاکرات اظهار داشت و طرف ایرانی با توجه به سطح عالی روابط سیاسی بین دو کشور، از پیشنهاد طرف اوکراینی استقبال کرد، ولی در جهت پرهیز از فرسایشی شدن مذاکرات، اظهار داشت که در مذاکرات آینده، صرفا به سؤالات به جامانده و غیرتکراری بر اساس و در چارچوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران پاسخ خواهد داد.
دور اول و دوم مذاکرات
شایان ذکر است دو دور پیشین مذاکرات در مرداد و آبان سال 1399 به ترتیب در کی یف و تهران برگزار گردید. دور دوم مذاکرات ایران و اوکراین درباره سقوط هواپیمای اوکراینی از صبح دوشنبه 28 مهر ماه 1399 به مدت دو روز به ریاست محسن بهافرایند معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت خارجه و یوگنی ینین همتای اوکراینی در تهران برگزار گردید. ایران و اوکراین دومین دور مذاکرات شان در تهران درباره هواپیمای اوکراینی را سازنده خوانده و توافق کردند دور بعدی مذاکرات اواخر نوامبر یا اوایل دسامبر در کی یف برگزار گردد و ایران هم اظهار داشت گزارش سانحه را بزودی ارائه خواهد داد. (بیشتر بخوانید)
به گزارش فارس، 18 دی ماه سال 1398 بود که یک ففرایند هواپیمای متعلق به خطوط هوایی اوکراین بر اثر خطای انسانی و شلیک موشک بعد از برخاستن از فرودگاه امام خمینی (ره) سقوط کرد و 176 سرنشین آن شامل اتباع ایرانی، کانادایی، افغانستانی، سوئدی، انگلیسی و کادر پرواز اوکراینی جان باختند. بنا بر اعلام دولت کانادا، 63 نفر از مسافران این هواپیما تابعیت کانادایی داشته اند. در این هواپیما 11 اوکراینی، 17 سوئدی، چهار افغان و چهار انگلیسی هم حضور داشته اند.جمهوری اسلامی ایران پس از وقوع این حادثه آمادگی خود را برای پرداخت غرامت اظهار داشت. صبح 21 دی ماه، ستادکل نیروهای مسلح اظهار داشت که بلافاصله مقصر این حادثه را به سازمان قضایی نیروهای مسلح معرفی می نماید تا با خطای انجام شده برخورد قانونی صورت گیرد.
گفتنی است، در این مدت اظهارنظرهایی از سوی بعضی مقامات از جمله یکی از مقامات اوکراینی اسم شد در خصوص عمدی بودن سانحه هواپیمای اوکراینی که در همین خصوص سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه 27 فروردین ماه اظهارات مقام اوکراینی در خصوص عمدی بودن سانحه هواپیمای اوکراینی را قویا رد کرد و گفت: به رغم همه توضیحات و گزارش های تخصصی و کارشناسی، بعضی مقامات اوکراینی همچنان به اظهارات سیاسی و مبهم خود ادامه داده و فرضیه های ذهنی و سفارشی خود را در بستر رسانه ای مطرح می نمایند. (اینجا بخوانید)
منبع: خبرگزاری فارس