توالت هواپیما چگونه کار می نماید؟
به گزارش بهترین عینک آفتابی، کمتر شکی در این مورد وجود دارد که بیشتر مردم فکر می نمایند دستشویی هواپیما ها متفاوت از دیگر انواع دستشویی هاست. اگر می خواهید بدانید که دستشویی هواپیما ها چگونه کار می نماید، شما تنها کسی نیستید که به این موضوع فکر می کنید. بیشتر افراد کنجکاوند در این مورد بدانند و البته علت خوبی نیز برای این کنجکاوی وجود دارد. خوشبختانه، روش استفاده شده برای جمع آوری پسماند و محتوای دستشویی ها در هواپیما ها بسیار ساده تر از آن چیزی است که فکر می کنید.
دستشویی هواپیما ها چگونه کار می نماید؟
به گزارش روزیاتو، به جای آبی که در دستشویی های معمول خانگی استفاده می شود، دستشویی هواپیما از سیستم وکیوم استفاده می نماید که در واقع مدفوع و ادرار را به سمت داخل می مکد و در یک مخزن خاص که در داخل خود هواپیما قرار گرفته است، ذخیره می نماید. وقتی هواپیما فرود آمد، این پسماند که ذخیره شده، به وسیله تانکر های ویژه ای منتقل شده و سپس وارد سیستم فاضلابی می شود که به طور ویژه برای این منظور ساخته شده است.
دستشویی هواپیما ها چطور فاضلاب را جمع آوری می نماید؟
این روند اصلاً پیچیده نیست. فاضلاب وارد دستشویی شده و سپس به درون یک مخزن خاص که معمولاً در قسمت پشت هواپیما قرار گرفته است مکیده می شود. وقتی هواپیما فرود می آید، تانکر های ویژه ای که مخاطن متعددی دارند از راه رسیده و با استفاده از شیلنگ هایی این فاضلاب را از مخزن دستشویی هواپیما به درون تانکر های خود می مکند. سپس این فاضلاب به تانکر دیگری منتقل می شود که معمولاً در فرودگاه ها نگهداری می شود، جایی که این فاضلاب ها با هم ترکیب شده و همراه با فاضلاب دستشویی های فرودگاه تخلیه می شوند.
برای درک اینکه دستشویی هواپیما چگونه کار می نماید، باید اول با شیوه کارکرد دستشویی های فرنگی معمول آشنا شوید. دستشویی های فرنگی استاندارد از آب و جاذبه زمین برای کار کردن استفاده می نمایند. وقتی سیفون یا فلاش دستشویی را فشار می دهید، آب مدفوع و ادرار را پایین می برد و سپس از نیروی جاذبه برای انتقال آن به سیستم فاضلات یا تانکر فاضلاب استفاده می نماید. متاسفانه این کارکرد در هواپیما عملی نیست، زیرا در آنجا هیچ سیستم فاضلابی وجود ندارد که فاضلاب را در خود نگه دارد.
به این خاطر نمی توانید در هواپیما از اثر سیفونی یا نیروی جاذبه بهره ببرید که قرار دادن آب در دستشویی های هواپیما موثر نیست. هر باری که هواپیما حرکت می نماید، آب به همه جا پاشیده و همه جا را آلوده خواهد نمود و به همین دلیل است که هواپیما نمی تواند از دستشویی های معمولی استفاده کند. در هواپیما (و قطار ها و سیستم های حمل و نقل مشابه) سیستم وکیوم و نه سیفون، تمام کار را انجام می دهد و تنها اندازه اندکی آب برای تمیز کردن کاسه دستشویی و آماده کردن آن برای مراجعه نماینده بعدی استفاده می شود.
در هر دستشویی استاندارد، نزدیک به دو لیتر آب برای هر بار دستشویی رفتن استفاده می شود که وقتی فلاش را می زنید باعث پایین رفتن مدفوع و تمیز شدن کاسه توالت می شود. اما این عدد برای توالت های قدیمی تر به ازای هر بار استفاده بیش از 10 برابر بود. در دستشویی هواپیما، آب بسیار کمتری نسبت به دستشویی های مدرن مصرف می شود. این دستشویی ها مزایای دیگری نیز دارند که عبارتند از:
آن ها می توانند هر جایی در هواپیما قرار بگیرند.
آن ها می توانند در جهات متفاوت حالت مکش و شستن کاسه توالت را انجام دهند.
آن ها از لوله های با قطر بسیار کوچک استفاده نموده و به همین دلیل می توانند هر جایی بروند.
این لوله ها ضرورتاً لازم نیست که به سمت پایین نصب شوند تا فضای بیشتری ذخیره شود.
این دستشویی ها بسیار سبک بوده و به راحتی نصب می شوند.
وقتی سیفون توالت هواپیما را می کشید چه اتفاقی می افتد؟
دستشویی های هواپیما معمولاً دارای یک مایع آبی هستند که به اندازه کمی آب که استفاده می شود اضافه می شود، اما این مایع تنها نوعی مایع تمیز نماینده بوده و اثری روی شیوه کارکرد دستشویی یا عملکرد سیفونی آن ندارد. وقتی سیفون دستشویی را می کشید، اثر وکیومی رخ داده و تمام محتوای دستشویی، از جمله آب آبی رنگ، داخل مخزن ویژه یا سیستم فاضلاب بسته ای گرفتار می شود.
برخلاف باور عموم مردم، سرخلبان پرواز هیچ دکمه ویژه ای ندارد که بتواند آن را فشار داده و محتوای مخزن دستشویی را خالی نموده و آن را در میانه پرواز تخلیه کند. به عبارت دیگر، بسیاری از مردم که فکر می کردند محتویات دستشویی هواپیما (و قطارها) در حین حرکت و پرواز تخلیه می شود کاملاً اشتباه فکر می کردند. به جای این کار، فاضلاب دستشویی هواپیما در یک سیستم فاضلابی بسته نگهداری می شود تا هواپیما فرود بیاید و سپس تانکر های ویژه این فاضلاب را از مخزن هواپیما مکیده و با بقیه فاضلاب فرودگاه تخلیه می شود.
دستشویی های اوایل دوران هوانوردی
پیش از اواسط دهه 1970، مسافران دستشویی خود را در داخل یک سطل یا بطری بدبو انجام می دادند، که هرگز سیفونی برای کشیدن نداشت و همه روی آن نشسته و اجابت مزاج خود را انجام می دادند تا زمانی که هواپیما فرود می آمد. حدود سال 1975 بود که مردی به نام جیمز کمپر، دستشویی هواپیما را اختراع کرد که امروزه مردم با آن آشنا هستند و اولین بار در سال 1982 در هواپیمای بویینگ از آن استفاده شد.
امروزه کاسه دستشویی های هواپیما ها نچسب بوده و حاوی اندازه کمی آب و مایع شوینده آبی رنگ به نام Skykem است که با همان ترکیباتی ساخته می شود که در یخ آبی یافت می شود. این مایع برای گندزدایی از کاسه و از بین بردن بوی دستشویی استفاده می شود. صدای بلندی که هنگام کشیدن سیفون دستشویی می شنوید نیز در واقع در اثر کارکرد سیستم وکیوم یا مکش فراوری می شود و نه فاضلابی که در حال کشیده شدن به سمت مخزن است.
تانکر هایی که این فاضلاب را از هواپیما ها تخلیه می نمایند نیز از شیلنگ های خاصی استفاده نموده و مخزن دستشویی هواپیما ها نیز همواره بعد از تخلیه ضدعفونی و تمیز می شود. بدین ترتیب خلبان ها نه می توانند و نه اجازه دارند که در حین پرواز، محتویات دستشویی ها را خالی نمایند.
در خصوص آینده دستشویی هواپیما ها هم باید گفت که در سال 2016، یک نمونه اولیه از دستشویی های جدیدی به وسیله بویینگ توسعه یافت. این سیستم امکان می داد که دستشویی بزرگتری استفاده شده و روش جدیدی برای تمیز کردن دستشویی بعد از هر بار استفاده معرفی شده بود. بدین منظور به مدت سه ثانیه نور ماوراء بنفش به درون کاسه دستشویی رها می شود. در این مدت کوتاه، 99.99 درصد از مواد سمی و آلوده از بین می روند. این نور ماوراء بنفش می تواند دیگر قسمت های دستشویی، غیر از درون کاسه، را نیز تمیز نمایند. علاوه بر تمیز کردن دستشویی و ضد عفونی کردن آن، این نور باعث می شود که بوی دستشویی هواپیما بسیار بهتر شود.
بعلاوه بویینگ در حال کار بر روی چند گزینه بدون دخالت دست برای دستشویی هواپیماهاست که باعث می شود روش های بدون دخالت دست برای استفاده از صابون و شیرآلات، انداختن چیزی در داخل سطل آشغال یا حتی قفل کردن در دستشویی بعد از وارد شدن شما به آن ایجاد شود. این تکنولوژی ها باعث می شوند که استفاده از دستشویی هواپیما ها بسیار ساده تر، تمیزتر و ایمن تر باشد.
منبع: فرارو