20 باور نادرست درباره تغذیه و رژیم غذایی که اینترنت را پر نموده اند
به گزارش بهترین عینک آفتابی، پرسه زدن در شبکه های اجتماعی، مطالعه مجله های گوناگون یا وب گردی در اینترنت شما را در معرض حجم بی انتهایی از اطلاعات مختلف در خصوص تغذیه و سلامتی قرار می دهد، که البته بیشتر آن ها نادرست هستند.
حتی متخصصان حوزه سلامت، از جمله پزشکان و متخصصان تغذیه هم در خصوص انتشار اطلاعات نادرست تغذیه ای و ایجاد سردرگمی برای مردم، مقصر هستند.
با این حال، روش تشخیص موارد نادرست و کسب اطلاعات صحیح در خصوص مواد غذایی و تغذیه برای تنظیم یک رژیم غذایی سالم چیست؟
در ادامه این مقاله از بهترین عینک آفتابی مگ، 20 باور نادرست در خصوص تغذیه و رژیم غذایی مورد نقد و آنالیز علمی قرار گرفته است. با ما همراه باشید.
1. کالری ورودی و کالری خروجی تنها مواردی هستند که در خصوص کاهش وزن اهمیت دارد
اگرچه ایجاد تعادل بین کالری مصرف شده و کالری سوزانده شده مهم ترین عامل در کاهش وزن است، اما این مسأله تنها مورد مهم نیست.
تکیه صرف بر اندازه مصرف کالری، باعث نادیده گرفته شدن متغیرهای زیادی می گردد که می توانند از کاهش وزن شما حتی با وجود رعایت رژیم خیلی کم کالری جلوگیری نمایند.
به اسم مثال، عدم تعادل هورمونی، بعضی بیماری ها مانند کم کاری تیروئید، سازگاری های متابولیکی، استفاده از بعضی داروها و ژنتیک تنها بعضی از عواملی هستند که می توانند کاهش وزن را برای بعضی افراد سخت تر نمایند، حتی زمانی که رژیم غذایی دقیقی دارند.
تأکید صرف روی مفهوم مصرف کالری همچنین باعث می گردد که به پایداری و کیفیت رژیم غذایی برای کاهش وزن توجه لازم را نداشته باشید. کسانی که فقط روش کالری مصرفی را دنبال می نمایند معمولاً تنها روی اندازه کالری غذاها متمرکز می شوند نه ارزش تغذیه ای آن ها.
این مسأله می تواند منجر به انتخاب غذاهای کم کالری و فاقد ارزش غذایی لازم گردد؛ مانند کیک برنج و سفیده تخم مرغ در مقابل غذاهایی با کالری بالاتر ولی سرشار از مواد مغذی مانند آووکادو و تخم مرغ کامل که برای سلامت عمومی خیلی بهتر هستند.
2. غذاهای پرچرب برای سلامتی زیان بار هستند
اگرچه این نظریه قدیمی و نادرست رو به منسوخ شدن است، بسیاری از مردم هنوز از مصرف غذاهای پرچرب می ترسند و رژیم های کم چربی را دنبال می نمایند به این امید که کاهش مصرف چربی برای سلامتی آن ها مفید باشد.
مصرف چربی در رژیم غذایی برای سلامتی ضروری است. به علاوه، رژیم های غذایی کم چربی باعث ایجاد مخاطرات بیشتری سلامتی می شوند، از جمله سندرم متابولیک یا افزایش مقاومت به انسولین و همین طور سطح تری گلیسیرید، که جزو عوامل خطرساز شناخته شده برای بیماری های قلبی هستند.
علاوه بر این، ثابت شده است که رژیم های غذایی با چربی بالاتر نسبت به رژیم های کم چربی در خصوص کاهش وزن مؤثرتر هستند.
البته، افراط در هر دو جهت، خواه رژیم غذایی بسیار کم چربی باشد یا بسیار پرچرب، ممکن است به سلامتی شما آسیب برساند، به خصوص هنگامی که کیفیت رژیم غذایی از سطح پایینی برخوردار باشد.
3. صبحانه مهم ترین وعده غذایی روز است
اگرچه زمانی تصور می شد که صبحانه خوردن یکی از مهم ترین عوامل در تنظیم متابولیسم بدن و حفظ سلامتی و انرژی در طی روز بود، اما تحقیقات جدیدتر نشان داده که این مسأله در خصوص بیشتر بزرگسالان صدق نمی نماید.
به اسم مثال، تحقیقات نشان می دهد که نخوردن صبحانه می تواند منجر به کاهش اندازه کالری دریافتی گردد.
علاوه بر این، بعضی از انواع روزه های مذهبی که طی آن صبحانه یا حذف می گردد یا دیرتر و در طول روز مصرف می گردد، مزایای زیادی را با خود به همراه دارد، از جمله بهبود سطح قند خون و کاهش نشانگرهای التهابی.
اما باید به خاطر داشته باشید که فواید حذف صبحانه در خصوص بچه ها و نوجوانان در حال رشد یا کسانی که احتیاجهای غذایی آن ها افزایش یافته است، مانند زنان باردار و کسانی که دارای بعضی از بیماری های خاص هستند، صادق نیست. زیرا حذف وعده های غذایی می تواند منجر به اثرات نامطلوبی رو سلامتی این افراد گردد.
از طرف دیگر، بعضی شواهد نشان می دهد که خوردن صبحانه و مصرف کالری بیشتر در اوایل روز نسبت به شب، به همراه کاهش تعداد وعده های غذایی، می تواند منجر به کاهش التهاب و وزن بدن گردد.
صرف نظر از این بحث ها، اگر از صبحانه خوردن لذت می برید، آن را میل کنید. ولی اگر اهل صبحانه خوردن نیستید، الزامی برای افزودن آن به برنامه روزانه شما وجود ندارد.
4. برای سلامتی و جلوگیری از چاقی، باید حجم وعده های غذایی را کوچک تر نموده و تعداد آن ها را بیشتر کنید
خوردن وعده های غذایی کوچک و مکرر در طول روز روشی است که به وسیله بسیاری از افراد برای تقویت متابولیسم و کاهش وزن مورد استفاده قرار می گیرد.
با این حال، اگر به لحاظ جسمی سالم هستید، تا زمانی که انرژی مورد احتیاج خود را برآورده می کنید، تعداد دفعات وعده های غذایی مهم نیست.
در واقع تحقیقات نشان داده که خوردن وعده های غذایی مکرر صرفاً می تواند برای افرادی که از بیماری های خاص رنج می برند، مانند دیابت، بیماری عروق کرونر، سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و همچنین کسانی که باردار هستند، مفید باشد.
5. شیرین نماینده های غیر قندی برای سلامتی مفید هستند
گرایش شدید به غذاهای کم کالری یا دارای کربوهیدرات کم و فاقد شکر منجر به افزایش مصرف محصولات حاوی شیرین نماینده های غیر قندی شده است. اگرچه واضح است که رژیم غذایی حاوی قند زیاد به اندازه قابل توجهی خطر بروز بعضی از بیماری ها را افزایش می دهد، اما مصرف شیرین نماینده های غیر قندی هم می تواند منجر به نتایج منفی زیادی در ارتباط با سلامتی شما گردد.
به اسم مثال، مصرف شیرین نماینده های غیر قندی می توانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش داده و منجر به بروز تغییراتی مخرب در سطح باکتری های روده شده و باعث بی نظمی در سطح قند خون شوند. علاوه بر این، مصرف منظم شیرین نماینده های غیر قندی با بروز الگوهای کلی ناسالمی در بدن همراه است.
به خاطر داشته باشید که تحقیقات در این زمینه ادامه دارد و برای تأیید این پیوندهای بالقوه به مطالعات بیشتری در آینده احتیاج است.
6. نسبت درشت مغذی ها به هم بیشتر از کیفیت تغذیه مهم است
اگرچه مربیان ورزشی ممکن است به شما بگویند که نسبت درشت مغذی ها (پروتئین، کربوهیدرات و چربی) به هم در رژیم غذایی تنها چیزی است که در خصوص کاهش وزن و سلامت کلی اهمیت دارد، اما این تصور در خصوص تغذیه، یک سویه بوده و ابعاد مهم دیگری از تغذیه همچون مصرف ریزمغذی ها و کیفیت تغذیه را نادیده می گیرد.
اگرچه مصرف درشت مغذی ها با نسبت درست می تواند از بسیاری جهات برای سلامتی مفید باشد، اما باید در خاطر داشت که مهم ترین عامل در تغذیه کیفیت غذاهایی است که مصرف می کنید. ضمن اینکه بعضی مواد غذایی می تواند سلامت متابولیک شما را به خطر انداخته و امکان بروز از بیماری ها را افزایش دهند، همچنین طول عمر و شادابی را هم کاهش دهند.
7. مصرف سیب زمینی برای سلامتی مضر است
سیب زمینی که معمولاً به وسیله عده ای از کارشناسان دنیای تغذیه ناسالم شناخته می گردد، به وسیله بسیاری از افرادی که مایل به کاهش وزن یا بهبود سلامت کلی خود را دارند، مصرف نمی گردد.
اگرچه مصرف بیش از حد هر ماده غذایی از جمله سیب زمینی می تواند منجر به افزایش وزن گردد، اما باید به خاطر داشت که این غده های نشاسته ای بسیار مغذی هستند و می توانند به اسم بخشی از یک رژیم غذایی سالم قرار گیرند.
سیب زمینی منبع عالی بسیاری از مواد مغذی از جمله پتاسیم، ویتامین سی و فیبر است.
همچنین، سیب زمینی بیشتر از سایر منابع کربوهیدرات مانند برنج و ماکارونی سیر نماینده بوده و بعد از مصرف آن احساس رضایت بیشتری را تجربه می کنید. فقط یادتان باشد که از سیب زمینی آب پز یا کبابی بهره ببرید و نه سرخ شده.
8. غذاهای کم چرب و رژیمی گزینه های سالمی هستند
زمانی که به فروشگاه های مواد غذایی می روید، محصولات متنوعی با برچسب رژیمی، کم چربی و بدون چربی پیدا خواهید کرد. اگرچه این محصولات برای کسانی که می خواهند حجم چربی اضافی بدن خود را کم نمایند وسوسه انگیز است اما آن ها معمولاً یک انتخاب ناسالم هستند.
تحقیقات نشان داده است که بسیاری از اقلام کم چرب و رژیمی حاوی قند و نمک اضافه شده بسیار بیشتری نسبت به کالاهای مشابه با چربی معمولی هستند. بهتر است از این محصولات چشم پوشی کنید و در عوض از اندازه کمی مواد غذایی معمولی مانند ماست پرچرب، پنیر و کره بادام زمینی لذت ببرید.
9. خرید مکمل های تغذیه ای هدر دادن پول است
اگرچه تمرکز بر روی رعایت یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی، مهم ترین مؤلفه سلامتی است، اما مکمل ها هم در صورتی که به شکل و اصولی مصرف شوند از بسیاری جهات می توانند مفید باشند.
برای بسیاری از افراد، به ویژه کسانی که بیماری هایی مانند دیابت نوع 2 دارند و همچنین کسانی که از داروهای رایج مانند استاتین، مهار نماینده های پمپ پروتون، کنترل نماینده های بارداری و داروهای ضد دیابت استفاده می نمایند، مصرف مکمل های خاص می تواند به طور قابل توجهی بر سلامت آن ها تأثیر بگذارد.
به اسم مثال، تحقیقات نشان داده شده که مصرف مکمل های حاوی ویتامین های B و مهمیم می تواند باعث کاهش قند خون و کاهش عوامل خطرساز مرتبط با بیماری قلبی و عوارض مربوط به دیابت نوع 2 گردد.
افرادی که رژیم های دارای محدودیت مصرف بعضی مواد غذایی دارند، افرادی که دارای جهش های ژنتیکی مانند متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) هستند و افراد بالای 50 سال و زنان باردار یا شیرده، نمونه های دیگری از مواردی هستند که می توانند از مکمل های تغذیه ای خاص استفاده نمایند.
10. پیروی از رژیم بسیار کم کالری برترین راه برای کاهش وزن است
اگرچه کاهش کالری دریافتی می تواند باعث کاهش وزن گردد، کاهش بیش از حد کالری دریافتی می تواند منجر به سازگاری متابولیکی و عواقب طولانی مدتی برای سلامتی شما گردد.
هر چند تغذیه با کالری بسیار کم احتمالاً باعث کاهش سریع وزن در کوتاه مدت می گردد، اما پیروی طولانی مدت از رژیم های غذایی با کالری بسیار پایین منجر به کاهش اندازه متابولیسم، افزایش احساس گرسنگی و تغییر در هورمون های مربوط به سیری می گردد.
این امر باعث می گردد که تعادل و حفظ وزن در طولانی مدت سخت گردد.
در واقع مطالعات نشان داده است که رژیم های کم کالری به ندرت پیروز می شوند که وزن اضافی شما را در طولانی مدت کاهش دهند.
11. برای سالم بودن باید لاغر باشید
چاقی با بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نوع 2، بیماری های قلبی، افسردگی، بعضی سرطان ها و حتی مرگ زودرس ارتباط مستقیم دارد.
با این حال، کاهش خطر ابتلای به این بیماری ها الزاماً به معنای لاغر بودن نیست. آنچه مهم است، مصرف یک رژیم غذایی مغذی و حفظ سبک زندگی فعال است، زیرا این رفتارها اغلب باعث بهبود وزن و درصد چربی بدن می شوند.
12. مکمل های حاوی کلسیم برای سلامت استخوان ها ضروری است
به بسیاری از افراد گفته می گردد که برای سالم نگه داشتن سیستم اسکلتی خود از مکمل های حاوی کلسیم استفاده نمایند. با این حال، تحقیقات اخیر نشان داده است که مکمل های کلسیمی می تواند بیشتر از فایده، برای شما ضرر داشته باشد.
به اسم مثال، نتایج بعضی از مطالعات مصرف مکمل های حاوی کلسیم را با افزایش خطر بیماری های قلبی مرتبط دانسته اند. علاوه بر این، تحقیقات نشان می دهد که مصرف این مکمل ها خطر شکستگی یا پوکی استخوان را کاهش نمی دهند.
اگر شما هم نگران دریافت کلسیم هستید، بهتر است روی منابع غذایی کلسیم مانند ماست پر چرب، ساردین، لوبیا و مصرف حبوبات تمرکز کنید.
13. مکمل های حاوی فیبر جایگزین خوبی برای غذاهای سرشار از فیبر هستند
بسیاری از افراد مسائلی در زمینه مصرف اندازه کافی فیبر در تغذیه خود دارند، به همین علت مکمل های حاوی فیبر، جزو گزینه های بسیار محبوب هستند. اگرچه مکمل های حاوی فیبر با بهبود حرکات روده و کنترل قند خون می توانند به سلامتی شما یاری نمایند، اما این موارد نباید جایگزین غذاهای واقعی شوند.
غذاهای کامل با فیبر بالا مانند سبزیجات، لوبیا و میوه ها حاوی مواد مغذی و ترکیبات گیاهی هستند که به صورت هم افزایی به تقویت شرایط سلامتی شما یاری می نمایند و نمی توانند جایگزین مکمل های فیبری شوند.
14. همه اسموتی ها و آب میوه ها سالم هستند
بعضی از آب میوه ها و اسموتی ها بسیار مقوی هستند. به اسم مثال، یک اسموتی متراکم از مواد مغذی یا آب تازه تهیه شده از سبزیجات غیر نشاسته ای می تواند راهی عالی برای تأمین ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان بدن باشد.
با این حال، مهم است که بدانید بیشتر آب میوه ها و اسموتی هایی که در فروشگاه ها فروخته می شوند، مملو از قند و کالری هستند. این آبمیوه ها اگر بیش از حد مصرف شوند، می توانند باعث افزایش وزن و سایر مسائل مانند پوسیدگی دندان و به هم خوردن تعادل سطح قند خون شوند.
15. مصرف پروبیوتیک برای همه مفید است
پروبیوتیک ها از محبوب ترین مکمل های غذایی در بازار هستند. با این حال، پزشکان معمولاً آن ها بیش از حد تجویز می نمایند. به علاوه اینکه تحقیقات نشان داده است که مصرف پروبیوتیک ها برای بعضی از افراد ممکن است مفید نباشد.
سیستم گوارشی بعضی از افراد نه تنها در برابر مصرف پروبیوتیک مقاوم است، بلکه دریافت پروبیوتیک به وسیله مکمل ها هم ممکن است منجر به بروز تغییرات منفی در سطح باکتری های روده آن ها گردد.
به علاوه، رشد بیش از حد باکتری در روده کوچک به خاطر مصرف پروبیوتیک می تواند منجر به نفخ، گاز و سایر عوارض جانبی گردد.
علاوه بر این، بعضی از مطالعات نشان می دهد که درمان مبتنی بر پروبیوتیک پس از یک دوره مصرف آنتی بیوتیک می تواند باعث بروز تأخیر در فرایند بازسازی طبیعی باکتری های روده گردد.
پروبیوتیک ها به جای اینکه به اسم یک مکمل همگانی و برای همه تجویز گردد، باید الگویی شخصی سازی شده تر تجویز گردد و فقط در صورت احتمال سودمندی درمانی استفاده گردد.
16. کاهش وزن آسان است
فریب تبلیغات فریبنده استفاده شده به وسیله شرکت های مکمل سازی و داستان های کاهش وزن سریع را که با کوشش کم و بدون هیچ کوششی به دست آمده، نخورید.
کاهش وزن آسان نیست. این کار به ثبات عمل، عشق به خود، سخت کوشی و صبر احتیاج دارد. همچنین، ژنتیک و بعضی تفاوت های فردی دیگر باعث می شوند که کاهش وزن برای بعضی از افراد نسبت به دیگران سخت تر باشد.
اگر برای کاهش وزن کوشش می کنید، به خاطر داشته باشید که شما تنها نیستید. برترین کار این است که ندای منفی درونی تان را که هر لحظه به شما در خصوص افزایش وزنتان هشدار می دهد، نادیده بگیرید و یک الگوی غذایی و ورزشی سالم و پایدار که برای شما مناسب باشد را برای خودتان بیابید و با صبر و پشتکار آن را دنبال کنید.
17. محاسبه اندازه کالری و درشت مغذی ها برای کاهش وزن ضروری است
برای کاهش وزن احتیاجی به وسواس در خصوص اندازه کالری دریافتی و محاسبه تعداد کالری هر لقمه غذایی که از دهان شما عبور می نماید نیست.
اگرچه محاسبه اندازه کالری مواد غذایی می تواند ابزاری مفید برای از کاهش چربی اضافی بدن باشد، اما این روش برای همه افراد مناسب نیست.
علاوه بر این، تمرکز و توجه بیش از حد به غذا با محاسبه اندازه کالری، با افزایش خطر بیماری های روحی و تغذیه ای همراه است.
18. غذاهای با کلسترول بالا ناسالم هستند
غذاهای غنی از کلسترول به علت تصورات غلط درباره تأثیر کلسترول بر سلامت قلب، وجهه بدی پیدا نموده اند.
اگرچه بعضی از افراد در مقایسه با دیگران نسبت به کلسترول حساسیت بیشتری دارند، اما به طور کلی غذاهای غنی از کلسترول و غنی از مواد مغذی می توانند در یک رژیم غذایی سالم گنجانده شوند.
در واقع، از جمله غذاهای سرشار از کلسترول، تخم مرغ و ماست پر چرب هستند که می توانند با تقویت احساس سیری و تأمین مواد مغذی مهمی که غذاهای دیگر فاقد آن هستند، شرایط سلامت شما را بهبود ببخشند.
19. اختلالات مربوط به اشتها فقط زنان را تحت تأثیر خود قرار می دهد
بسیاری از افراد تصور می نمایند که اختلالات اشتهایی فقط زنان را تحت تأثیر قرار می دهد. در حقیقت، نوجوان پسر و مردان بزرگسال هم در معرض خطر ابتلا به این نوع اختلالات هستند.
علاوه بر این، بیش از 30 درصد نوجوان پسر در ایالات متحده از شرایط بدن خود رضایت ندارند و از روش های ناسالم برای رسیدن به بدن ایدئال خود استفاده می نمایند.
توجه به این نکته مهم است که اختلالات اشتهایی در مردان با زنان فرق دارد و این موارد در مردان جوانان و بزرگسالان پسری که هم جنسگرا یا دوجنس گرا هستند شیوع بیشتری دارد و این امر احتیاج به درمان های اختلالات اشتهایی را در خصوص مردان هم نشان می دهد.
20. کربوهیدرات ها باعث افزایش وزن می شوند
همان طور که چربی به اسم عامل افزایش وزن و بیماری های قلبی شناخته می گردد، بسیاری از مردم از مصرف کربوهیدرات ها به علت ترس از چاقی، دیابت و سایر اثرات سوء آن بر سلامت اجتناب می نمایند.
در حقیقت، مصرف مقادیر متعادل کربوهیدرات های مغذی که سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی هستند، مانند سبزیجات ریشه نشاسته ای، دانه های چرب و حبوبات، نه تنها برای سلامتی شما مفید هستند، بلکه به سلامتی شما آسیبی نمی رساند.
به اسم مثال، الگوی غذایی حاوی ترکیبی متعادل از کربوهیدرات های حاوی فیبر بالا که عمدتاً حاوی چربی های سالم و انواع پروتئین است، مانند رژیم غذایی مدیترانه ای، با کاهش خطر چاقی، دیابت، بعضی سرطان ها و بیماری های قلبی همراه است.
با این حال، مصرف غذاهای غنی از کربوهیدرات مانند کیک، کلوچه، نوشیدنی های شیرین و نان سفید باید محدود شوند، زیرا این مواد غذایی می توانند باعث افزایش وزن و خطر ابتلا به بیماری در صورت مصرف بیش از حد شوند. همان طور که گفته، کیفیت غذای شما عامل معین نماینده اصلی در خصوص احتمال بروز مسائل و بیماری است.
نکته پایانی
دنیای تغذیه مملو از اطلاعات غلط است که منجر به سردرگمی عمومی، عدم اعتماد به متخصصان بهداشتی و انتخاب های نامناسب در رژیم غذایی می گردد.
این موضوع، همراه با این واقعیت که علم تغذیه دائماً در حال تغییر است، باعث گمراهی مردم در خصوص رژیم غذایی سالم می گردد.
اگرچه این باورهای نادرست تغذیه ای احتمالاً برای بسیاری از انسان ها پابرجا باقی خواهند ماند، اما جدا کردن واقعیت از اطلاعات غلط، می تواند به شما یاری کند تا یک الگوی غذایی مغذی و پایدار که برای احتیاجهای فردی شما مناسب است، را ایجاد کنید.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت بهترین عینک آفتابی مگ را بخوانید.
منبع: Healthline
منبع: دیجیکالا مگ